Het stimulus response model
Met behulp van het stimulus response model kun je ervoor kiezen om het oordeel van je onderbewuste systeem even te parkeren. Zo kun je je bewuste systeem de ruimte geven om een andere betekenis (of perceptie) te geven aan dat wat iemand zegt of doet.
Wees je bewust van je onderbewuste
In ons artikel over de invloed van het brein op jouw perceptie lees je dat ons onderbewuste systeem razendsnel oordeelt en niet nadenkt. Zo pakt het voor 95% procent regie over alles wat je denkt en voelt, hoe je handelt en reageert en welke keuzes je maakt. Realiseer je dat het dus (lang) niet altijd reageert op een manier die de interactie en samenwerking met anderen ten goede komt. Vaak met miscommunicatie, onbegrip en (voor)oordelen of tunnelvisie tot gevolg.
Creëer een GAP
En ons bewuste systeem dan? Ons gezonde verstand kan het eerste oordeel van ons onderbewuste toch ter discussie stellen? Absoluut!
Het model van stimulus en response laat zien dat je een GAP kunt creëren tussen de (informatie)prikkel die je binnenkrijgt en de automatische respons die jouw onderbewuste daarop wil geven.
Grip op je onderbewuste in 4 stappen:
- Word je bewust van je onderbewuste, zodat je intelligente systeem kan ingrijpen.
- Parkeer je primaire reactie en kies vrijwillig voor een onderbreking (de GAP).
- Geef je bewuste systeem de ruimte om
alternatieven te bedenken.
- Kies een verstandige respons die de samenwerking ten goede komt.
‘Between stimulus and response there is space. In that space is our power to choose our repsonse. In our response lies our growth.’ - Stephen Covey
Meer tips om effectiever samen te werken
Als je het ons vraagt, gaat effectief samenwerken in de kern over 2 dingen. Je moet je (continu) bewust zijn van hoe perceptie ontstaat. En je moet bereid zijn om je eerste oordelen te parkeren en eventueel bij te stellen. In ons e-book Ik zie, zie wat jij niet ziet vertellen we je alles over perceptie en geven we meer praktische tips om aan deze 2 aspecten te werken.